Algemene voorwaarden

Waarom algemene voorwaarden opstellen?

Wilt u dat uw klanten precies weten onder welke voorwaarden u levert, betaalt, verkoopt of inkoopt? Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. De zogenaamde ‘kleine lettertjes’ besparen u een hoop tijd. Als u algemene voorwaarden gebruikt dan hoeft u er niet elke keer apart over te onderhandelen. Ook kunnen algemene voorwaarden de ondernemersrisico’s die u loopt verkleinen.

Wettelijke eisen aan algemene voorwaarden

Als u algemene voorwaarden opstelt, moeten deze redelijk zijn voor uw klant. Ook moet u uw voorwaarden vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst aan de klant verstrekken. Dat is de informatieplicht.

Algemene voorwaarden opstellen

In algemene voorwaarden staan bijna altijd bepalingen over de offerte, transport, levertijd, betaling, garantie en aansprakelijkheid. Ook moet het taalgebruik in uw algemene voorwaarden begrijpelijk zijn.

Het is daarom ook zaak dat de algemene voorwaarden voor u op maat worden samengesteld.
Als u deze zelf gaat samenstellen – zonder voldoende juridische kennis – of u gaat de algemene voorwaarden letterlijk van het internet overnemen dan loopt u een enorm risico.
Er kunnen namelijk onvoldoende zaken zijn opgenomen in uw voorwaarden waardoor u later toch in de problemen kunt komen. Bovendien is het zaak dat de algemene voorwaarden niet op een grijze of zwarte lijst terecht komen, welke onze wetgever heeft opgesteld, want indien dat het geval is dan kan het zijn dat bepalingen uit uw voorwaarden nietig of vernietigbaar zijn en in dit geval kan u ontzettend veel schade ondervinden als bedrijf.

Wilt u meer informatie omtrent dit onderwerp of wilt u wellicht dat ik de algemene voorwaarden speciaal voor uw bedrijf op maat samenstellen?
Neem dan contact met mij op.